Dergi Seçimini Neye Göre Yapmalıyım?

Yayın yapılabilecek binlerce dergi olduğundan araştırmacılar, çalışmalarını yayınlayacak dergiyi bulmakta güçlük yaşar. Araştırmacıların en büyük kâbusu çalışmasını yayınlatamamaktır. Ancak pek çok derginin çeşitli kriterleri olabilmekte ve çok çeşitli nedenlerle ret verebilmektedir. Hatta kimi zaman çok iyi hazırlanmış, kusursuz bir çalışma bile akla gelmeyecek sebeplerle ya da dergi kontenjanının dolması sebebiyle ret alabilmektedir. Araştırmacıların yayın şansını arttırabilmesi için çeşitli hususlara dikkat etmesi yayın şansını arttıracaktır.

Tamamlanmış olan araştırmanın hedef kitlesine ulaşabilmesi için doğru dergiyi seçmek çok önemlidir. Bu süreçte araştırmacıların kafası “kaç okuyucuya erişebilirim, hangi dergiden ret alma oranım daha az olur, çalışmam hedef kitleye ulaşacak mı, ne kadar sürede çalışmam yayınlanır…” gibi birçok soruyla doludur. Burada en başta yapılması gereken dergi araştırması yapıp belli bir sayıya düştükten sonra dergilerin artılarını ve eksilerini tüm yönleriyle değerlendirmek ve akıldaki soru işaretlerini gidermek olacaktır. Dergilerin çoğu kendi sayfalarında koşulları ayrıntılı olarak belirtir, gerekli bilgiler web siteleri üzerinden alınabilir.

Dergi seçimini yaparken dikkate almanız gereken başlıca hususlar şunlardır:

* Derginin türü, amaçları ve kapsamını kontrol edin.
* Yayın süresini göz önünde bulundurun. Dergi ret verecekse ortalama olarak 4 ila 6 hafta arasında olması beklenir. Ancak bir yıl kadar bekletilen ve ret alan araştırmacılar vardır. Bu noktada yoğunluğun az olduğu zamana denk getirmeniz şansınızı arttırabilmektedir.
* Derginin etki faktörü hakkında bilgi edinin. Etki faktörü yüksek olan dergilerde yayın yapmak araştırmacının itibarını arttıran bir durumdur. Ancak etki faktörü yükseldikçe derginin kriterleri çoğalmakta ve yayın şansı azalmaktadır.
* Dergi indekslerine bakın.
* Hakemli dergi olup olmadığını kontrol edin. Hakemli dergilerde yayınlanan akademik makale ve bilimsel çalışmalar daha çok itibar görür.
* Derginin geniş kitlere hitap edip etmemesi ve amaçlarınıza uygunluğu
* Kabul oranı inceleyin. Derginin ne oranda çalışmayı yayına kabul ettiğini araştırabilirsiniz.
* Derginin herhangi bir sınırlaması olup olmadığını kontrol edin. Bazı dergiler kelime sınırlaması koymaktadır.
* Dergide son yıllarda çalışmanıza benzer makalelerin yayınlanıp yayınlanmadığına göz atabilirsiniz.

Ancak unutulmamalıdır ki bazı dergiler gerçekçi sebep vermeksizin standart gerekçelerle ret verebilmektedir. Aynı çalışmayı bir dergi kabul etmezken başka bir dergi doğrudan kabul edebilmektedir. Aynı dergide ısrarcı olmayıp farklı dergilerde şansınızı denemeniz bu hususta faydanıza olabilir.